Groepsbijeenkomsten

De mogelijkheid om andere mensen die stotteren te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen

Omdat we een gespecialiseerde praktijk zijn hebben we vaak personen binnen eenzelfde leeftijdsgroep in behandeling. We proberen dan ook regelmatig groepsbijeenkomsten te organiseren, om deze kinderen en volwassenen die stotteren met elkaar in contact te brengen. Als je stottert kan het heel prettig zijn om een keer deel te nemen aan een groepsbehandeling waarbij iedereen wel eens moeite heeft om uit zijn woorden te komen en begrijpt dat het af en toe iets meer tijd kost. Misschien ontdek je door het deelnemen aan een groepsbijeenkomst wel nieuwe dingen van je eigen stotteren of krijg je goede tips om met bepaalde situaties om te gaan. Een groepsbijeenkomst kan daardoor een hele waardevolle aanvulling zijn voor de individuele afspraken. In onze praktijk zijn de groepen meestal niet groter dan 5-8 personen, ook werken we in nog kleinere groepjes.

Kinderen

We organiseren regelmatig bijeenkomsten voor kinderen in de basisschoolleeftijd, waarbij we samen leuke activiteiten ondernemen en het werken aan het communicatie wordt meegenomen. Daarnaast organiseren we ook geregeld ouderinformatieavonden, waarbij ouders van kinderen die stotteren met elkaar in contact komen en meer kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen om hun zoon of dochter met zijn/haar stotteren te begeleiden.

Jongeren

Bij volgende belangstelling wordt er een groepsbehandeling voor jongeren georganiseerd, vaak is dit aan het einde van de middag. Doelen die in de individuele therapie aan de orde zijn gekomen worden verder uitgewerkt in een groep. Juist in een groep met heb je gelegenheid te werken aan dingen waar je hulpvraag ligt, bijvoorbeeld het geven van een presentatie. Omdat iedereen stottert voel je je vaak vrijer om dingen te doen en dingen te durven die je anders niet zo snel zou doen.

Vanuit onze praktijk kunnen jongeren ook deelnemen aan de RAP-trainingen die door de NVST worden aangeboden. Dit is een intensieve groepstherapie die 1 of meerdere keren per jaar in het land plaatsvindt.

Volwassenen

Voor volwassenen organiseren we iedere eerste vrijdagmiddag van de maand om 17:00 een groepsbijeenkomst. Deze groepsbijeenkomst heeft het karakter van nazorg en is vooral bestemd voor volwassenen die de individuele begeleiding hebben afgerond. De groep staat ook open voor mensen die nog in behandeling zijn om een stap te maken van individuele therapie naar het werken in een groep. In deze groep is het mogelijk om ervaringen uit te wisselen en specifieke wensen, zoals presentaties, te oefenen.

Vanuit onze praktijk kunnen jongeren ook deelnemen aan de VIP-trainingen en YES-trainingen die door de NVST worden aangeboden. Dit is een intensieve groepstherapie die 1 of meerdere keren per jaar in het land plaatsvindt.