Groepsbijeenkomsten

De mogelijkheid om andere mensen die stotteren te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen

Omdat we een gespecialiseerde praktijk zijn hebben we vaak personen binnen eenzelfde leeftijdsgroep in behandeling. We proberen dan ook regelmatig groepsbijeenkomsten te organiseren, om deze kinderen en volwassenen die stotteren met elkaar in contact te brengen. Als je stottert kan het heel prettig zijn om een keer deel te nemen aan een groepsbehandeling waarbij iedereen wel eens moeite heeft om uit zijn woorden te komen en begrijpt dat het af en toe iets meer tijd kost. Misschien ontdek je door het deelnemen aan een groepsbijeenkomst wel nieuwe dingen van je eigen stotteren of krijg je goede tips om met bepaalde situaties om te gaan. Een groepsbijeenkomst kan daardoor een hele waardevolle aanvulling zijn voor de individuele afspraken. In onze praktijk zijn de groepen meestal niet groter dan 5-8 personen. Ook werken we in nog kleinere groepjes.

Kinderen (en ouders)

Voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar worden er vanuit de Damsté-groep OK-trainingen gegeven. Lees hier meer over deze trainingen en bekijk hier de data. Sinds een aantal jaar bestaan er in Nederland ook heuse stotterkampen voor kinderen. Lees hier meer over deze stotterkampen en de plaatsen en data waar ze plaatsvinden.
In onze praktijk organiseren we regelmatig bijeenkomsten voor kinderen in de basisschoolleeftijd, waarbij we samen leuke activiteiten ondernemen en het werken aan het communicatie wordt meegenomen. Daarnaast organiseren we ook geregeld ouderinformatieavonden, waarbij ouders van kinderen die stotteren met elkaar in contact komen en meer kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen om hun zoon of dochter met zijn/haar stotteren te begeleiden.
Hieronder een overzicht van de ouderbijeenkomsten in 2023:

Doelgroep Datum Tijd Locatie
Leeftijd kinderen 2-7 jaar Vrijdag 24 februari 10.00 – 11.00 Online
  Maandag 27 maart 19.00 – 20.00 Praktijk
  Dinsdag 25 april 19.00 – 20.00 Online
  Vrijdag 26 mei 10.00 – 11.00 Praktijk
Leeftijd kinderen 8-12 jaar Vrijdag 3 februari 10.00 – 11.00 Praktijk
  Vrijdag 10 maart 10.00 – 11.00 Online
  Maandag 3 april 19.00 – 20.00 Praktijk
  Dinsdag 2 mei 19.00 – 20.00 Online
  Vrijdag 2 juni 10.00 – 11.00 Praktijk


Ouderbijeenkomsten – Ervaringen en Zorg Delen
Als ouder staat u in verbinding met uw kind. In de behandeling van het stotteren is het belangrijk om voor beiden aandacht te hebben, dus zowel voor u als uw kind. Stottertherapie is een gezamenlijk proces.

Wat gaan we doen in de ouderbijeenkomst: Tijdens deze ouderbijeenkomst is er ruimte om ervaringen en zorg rondom het stotteren van uw kind te delen met andere ouders.  U kunt actief deelnemen maar u kunt ook komen om te luisteren naar andere ouders. De gesprekken zullen begeleid worden door Brenda Zwinkels. Zij is logopedist-stottertherapeut en werkzaam in deze praktijk. Zij richt zich specifiek op ouderbegeleiding en heeft veel ervaring in het begeleiden van gespreksgroepen.

Ouders delen met andere ouders: De ouderbijeenkomst is echt speciaal bedoeld voor ouders; dus het is zónder de aanwezigheid van uw kind.

Vergoeding: Deze bijeenkomst is onderdeel van het behandeltraject bij uw behandelend logopedist-stottertherapeut en wordt door zorgverzekeraars vergoed.

Aanmelden: Stuur een mail naar Brenda met hierin uw naam en de datum waarop u wilt deelnemen: brendazwinkels@logopediewateringseveld.nl

Jongeren

Bij volgende belangstelling wordt er een groepsbehandeling voor jongeren georganiseerd, vaak is dit aan het einde van de middag. Doelen die in de individuele therapie aan de orde zijn gekomen worden verder uitgewerkt in een groep. Juist in een groep met heb je gelegenheid te werken aan dingen waar je hulpvraag ligt, bijvoorbeeld het geven van een presentatie. Omdat iedereen stottert voel je je vaak vrijer om dingen te doen en dingen te durven die je anders niet zo snel zou doen.

Vanuit onze praktijk kunnen jongeren ook deelnemen aan de RAP-trainingen die door de Damsté-groep worden aangeboden. Dit is een intensieve groepstherapie die 1 of meerdere keren per jaar in het land plaatsvindt. Klik hier voor de data van deze trainingen.

Volwassenen

Voor de volwassenen in onze praktijk bestaat de mogelijkheid om één keer per maand, meestal op de eerste donderdag van de maand, in een groep samen te komen. Deze groepsbijeenkomst heeft het karakter van nazorg en is vooral bestemd voor volwassenen die de individuele begeleiding hebben afgerond. De groep staat ook open voor mensen die nog in behandeling zijn om een stap te maken van individuele therapie naar het werken in een groep. In deze groep is het mogelijk om ervaringen uit te wisselen en specifieke wensen, zoals presentaties, te oefenen.

Voor de aankomende periode zijn de volgende data bekend:

Donderdag 2 februari
Donderdag 2 of donderdag 9 maart
Donderdag 6 april
Donderdag 4 mei of 11 mei
Donderdag 1 juni

Tijd: 16:30 tot 18:00 (inloop vanaf 16:20)

Vanuit onze praktijk kunnen volwassenen ook deelnemen aan de VIP-trainingen en JES-trainingen die door de Damsté-groep worden aangeboden. Dit is een intensieve groepstherapie die 1 of meerdere keren per jaar in het land plaatsvindt. Klik hier voor de data van deze trainingen.